Helytörténeti kiállítás

A Kupi család magángyűjteménye, amelyet, 1993. június 20-án nyitottak meg Kápolnásnyék, község 800. éves évfordulóján.

A gyűjtemény több részből áll. Egy szobában mutatják be Kápolnásnyék, történeti emlékeit, a késő bronzkortól kezdve, a kelta halotti urna, a római korból származó fibulák, pénzek, a honfoglalás kori csatok, a középkori kancsó, s még sok tárgy napjainkig. Érdekesség ebben a szobában, a község első írásos említésének dokumentuma, III. Béla király 1193-as oklevelének másolata.

Eredeti községi anyakönyvi pecsétnyomó. Vörösmarty Mihály 1850-es években használt nyéki tintatartója. Ugyan itt látható a nyéki Halász család nagyon szép üveg nemesi boroskancsója, amelyből Halász Lázár birtokos együtt ivott Vörösmarty Mihállyal amikor az Nyékre visszaköltözött 1853 nyarán. Vörösmarty Mihály Zalán futása, című első megjelent könyvének az eredeti példánya mellett, mintegy 250 db. Vörösmarty könyv, amely a legjelentősebb Vörösmarty gyűjtemény az országban. A könyvek a költő művei és életrajzi leírások, de sok egyéb publikáció is egybe van gyűjtve köztük olyan ritka albumok, amelyekből ma már csak nagyon kevés található. Több kép ábrázolja Vörösmartyt, s különféle szobrokkal és plakettekkel is találkozunk. Ugyanitt láthatók a nyéki nemesi családok címerei, régi irataik, nemesi levél.

Másik szobában került bemutatásra a Velencei – tóval kapcsolatos gyűjtemény. Itt láthatók a tó környéken élő álatok, madarak preparátumai. A Velencei-tó halászeszközei közül a „velencei cigony” (velencei 5 ágú szigony ) egy példánya. A különféle halászeszközök, köztük a burító, a dobóháló varsa makettjei. Itt találhatók a nádvágással kapcsolatos eszközök és szerszámok, a gyalázka, a nádazásnál használt eszközök. A környék néprajzához kapcsolódó tárgyak és eszközök.

Az udvaron álló, 1920-as évekből származó, rekonstruált kovácsműhely, amelyben, nyári időszakban rendszeresen kovácsbemutatókat is tartanak.

Nyitvatartása: telefonon való előzetes bejelentés alapján a 06-22-368-075, vagy a 06-20-390-4865 számon. A megtekintés kb. ¾ óra idegenvezetéssel
Kápolnásnyék, Gárdonyi u. 13.

Kápolnásnyék Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása

Szechenyi2020

Infrastruktúra-fejlesztés a kápolnásnyéki könyvtárban

SzechenyiTerv

Copyright 2013 Kápolnásnyék
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36(22)574-100