Menü
Üdvözöljük teszt
Kápolnásnyék weboldalán
Sok boldogságot kívánunk minden névnaposnak!

Közéleti hírek

Civil Kurázsi díj (Ungt Kurage)

Az Ungt Kurage kifejezés magyar nyelven annyit tesz: fiatal kurázsi. Az Ungt Kurage egy újonnan alapított díj olyan fiatalok számára, akik valamilyen helyzetben civil kurázsiról tettek tanúbizonyságot, és így a maguk eszközeivel lényeges változást értek el mindennapjaik során.

A díj eredeti, svédországi megfelelőjét 2015-ben alapította a Raoul Wallenberg Akadémia. Az idei évben a Svéd Intézet támogatásával világszerte számos más országban is elindul ez a kezdeményezés.
 
Mi is az a civil kurázsi?
Civil kurázsiról tanúbizonyságot tenni annyit jelent, hogy kiállunk a véleményünkért vagy aktívan cselekszünk, olyan helyzetben is, amikor ez ránk nézve személyes kockázatot hordoz. Mik lehetnek a civil kurázsi megnyilvánulásai? Például lehet egy bajbajutott megsegítése. Vagy ellenvéleményünk kifejezése olyan helyzetben, amikor senki más nem mer szót emelni. Vagy ha van erőnk szembemenni a csoportnyomással. A civil kurázsi nem azonos a kedvességgel vagy  a jószándékú segítőkészséggel. Lényege, hogy a következményekre való tekintet nélkül cselekszünk vagy emelünk szót azért, amit helyesnek érzünk.

Raoul Wallenberg svéd diplomata olyan ember volt, aki komoly civil kurázsiról tett tanúbizonyságot. Bátorságával és tetterejével magyar zsidók tízezreit mentette meg 1944-ben Budapesten. Nem szükséges azonban tízezrek életét megmentenünk bátorságunk jeléül – de civil kurázsira saját környezetünkben, egyszerű, mindennapi helyzetekben is nagy szükség van.

Kik kaphatják meg ezt a díjat?
Az Ungt Kurage díjat olyan 13 és 20 év közötti magyar fiatalok érdemelhetik ki, akik valamilyen egyedi cselekedetük vagy rendszeres tevékenységük által tettek bizonyságot civil kurázsijukról.

A beérkezett jelöléseket egy szakértő zsűri fogja értékelni, melybe Svédország Nagykövetsége és a Raoul Wallenberg emberség háza baráti köre delegál tagokat. A díjazottak és cselekedeteik kiválasztása során a zsűri a bátorság, az empátia, a tetterő és a kreativitás szempontjai alapján fog mérlegeli.

Miből áll a díj?
A díjazottak elismerésére  egy díjkiosztó rendezvény formájában kerül sor, a díjazottak egy éven át viselhetik az ”Ungt Kurage nagykövet” címet. Ezzel a díjazott fiatalok tagjaivá válnak egy olyan értékes és aktív közösségnek , amely további élményeket és lehetőségeket kínál a részvételre a nagykövetség saját vagy partnereivel közös programjaiban, tevékenységeiben.

A legjobb magyar pályázatok továbbjuthatnak a nemzetközi ”Young Courage Award”-ra is, melyet a svédországi Raoul Wallenberg Akadémia zsűrije oszt ki. A nemzetközi díj kitüntetettjei augusztus végén Stockholmba utazhatnak, ahol a többi nemzetközi díjazottal együtt közelebbről ismerhetik meg Raoul Wallenberg történetét és a civil kurázsi témakörét. 18 év alatti díjazottak esetében lehetőséget biztosítunk egy kísérő szülő vagy pedagógus részvételére az utazáson.

Hogyan lehet valakit jelölni?
Bárki benyújthat jelölést, mely vonatkozhat barátra, osztálytársra, csapattársra, de jelölheti pedagógus a diákját vagy szülő a gyermekét, valamint bárki jelölheti saját magát is. A cselekedet és a civil kurázsi mértéke kerül majd elbírálásra.

A nevezésnek tartalmaznia kell egy leírást arról, hogy az adott személy hogyan bizonyította civil kurázsiját. A leírás terjedelmi korlátja 200 szó. A nevezéshez szükséges űrlapot itt lehet letölteni. 

Amennyiben a jelölés az elbírálás második körébe kerül, fogjuk kérni a leírt cselekedet igazolása érdekében két tanú nevének és elérhetőségének beküldését is.

A jelöléseket az youngcourage.budapest@gov.se e-mail címen lehet benyújtani. Határidő: 2021. március 10.

További információk:

https://www.swedenabroad.se/hu/embassies/magyarorsz%C3%A1g-budapest/aktuellt/nyheter/ungt-kurage/#

https://raoulwallenberg.se/ungt-kurage/

https://www.facebook.com/EmbassyOfSwedenInBudapest

Vissza

Keresés


Ügyfélfogadás


Hétfő:
08:00 - 12:00 / 13:00 - 18:00
Szerda:
08:00 - 12:00 / 13:00 - 16:00
Péntek:
08:00 - 12:00

Kisbíró

Töltse le helyi lapunk legfrissebb kiadását
Kisbíró - 2021. május - június

Pályázatok


 

MFP-OUF/2019 „Óvodaudvar”

MFP-AEE/2020 „Orvosi eszköz – 2020”

Humán szolgáltatások komplex fejlesztése a Velencei-tó térségében

szechenyiterv

 

Infrastruktúra-fejlesztés a kápolnásnyéki könyvtárban

szechenyiterv

Kápolnásnyék Község Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása

Projekt Legrad International Forum - Europe for citizens