Menü
Üdvözöljük teszt
Kápolnásnyék weboldalán
Sok boldogságot kívánunk minden névnaposnak!

Látványosságaink

Bartók Béla szobor

Kápolnásnyék község egy új szoborral gazdagodott 2003. nyarán. Kupi László kezdeményezésére a Bartók utcai lakosok egy része elhatározta, hogy az utca közepén kialakított parkban saját költségén egy szobrot állít az utca névadójának.

 

A mellszobor elkészítésére Richter Ferencet, velencei kőfaragó mestert kérték fel. Egy héttel az ünnepség előtt a szervezők már esténként közös megbeszéléseken osztották el a feladatokat, készítették elő az avatási ünnepséget. Sikerült a füvesítés, majd betonból kiöntötték közösen a szobor talapzatát, amelynek burkolását Schlammer András végezte. 20-án délelőtt helyére került a mellszobor is, amely letakarva várta a délutáni avatást. A szobor avatása ünnepélyes keretek között 2003. augusztus 20-án, szerdán délután 14 órakor kezdődött, kulturális műsorral, amelyben Ivanics László vezetésével székesfehérvári néptáncosok léptek fel Bartók gyűjtéséből származó táncokkal. Ezt követően Ilyés Gyula Bartók című versét szavalta el Fenyvesi Renáta a Kápolnásnyéki Vörösmarty Középiskola 11. osztályos tanulója. Őt követte Müller Péter és Dobai István zongora és gitár muzsikával, majd ismét a táncosok bűvölték el a nagy számú vendégsereget, akik az erős délutáni napfény elől behúzódtak a Bartók utca árnyat adó fái alá. Következet Dr. Farsang Zoltán polgármester köszöntője, aki a szobor készítőjének Richter Ferencnek, a talapzat készítőjének Schlammer Andrásnak, a szobor környéki térburkolat kialakítójának az UTÉPSZERV műszaki vezetőjének és a Bartók utca kollektíváját képviselő Zsorda Bélának adott át Polgármesteri Elismerő Oklevelet. Ezt követően Kupi László a szoborállítás ötletgazdája és fő szervezője leleplezte Bartók Béla mellszobrát és azt kívánta, hogy más utcák kollektívái is kövessék ezt a példát. Az ünnepség zárásaként a Velencei Szent Benedictus Borrend tagjai köszöntötték az utca és a község lakóit, s nem jöttek üres kézzel, mert a jó hangulatú délutánt az általuk hozott bor is megalapozta. Következett az utcabeliek közös lefényképezése a szobor előtt. Az ünnepség a helyszínen családi délutánnal folytatódott, amely rendezvény a következőkből állt: gulyás és sütemény kóstolás, grillbemutató, folyamatos borkóstoló, lábbal hajtós autóverseny a Bartók utca lezárt részén. Kötélhúzásra is sor került a páros és páratlan oldal között, s győztek a páratlanok. A szervezők a családok gyermekei részére a MIKKA-MAKKA játszóházat telepítették ki a lezárt parkba, ahol különféle ügyességi versenyeket szerveztek, nyereményekkel, tombolával.

Sok érdeklődő vehetett részt a kézi kismesterségek bemutatóján is. A szervező csapat tombolát is árult, amelynek bevételét a szobor készítője kapta meg, bár ez egy jelképes összeg volt csak végzett munkájáért. Mindenki jól érezte magát, mert a közeledő este sem riasztotta el a nagy számú vendégsereget. A nyolc órára beharangozott kis tűzijátékra sokan voltak kíváncsiak, s mikor Bartók Béla szobra előtt és fölött a csillagok milliói szikráztak különféle színpompákban, bizonyára sokan érezték úgy, hogy ennek az utcának a kis közössége egymással összefogva, milyen nagyszerű élményt, s mennyi örömet tud szerezni egy egész falu népének, s azoknak akik a Bartók utcában járva megcsodálhatják Kápolnásnyék legújabb érdekességét, a BARTÓK SZOBROT.

Külön köszönet MINDENKINEK, akik ebben részt vettek és segítettek.  

                                                                                         Kupi László

Vissza

Keresés


Ügyfélfogadás


Hétfő:
08:00 - 12:00 / 13:00 - 18:00
Szerda:
08:00 - 12:00 / 13:00 - 16:00
Péntek:
08:00 - 12:00

Kisbíró

Töltse le helyi lapunk legfrissebb kiadását
Kisbíró 2024. március - április