Menü
Üdvözöljük teszt
Kápolnásnyék weboldalán
Sok boldogságot kívánunk minden névnaposnak!

Közéleti hírek

Tájékoztatás az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetésének szabályairól

Önkormányzatunk számára is fontos a környezet, a levegő és a lakosok egészségének védelme, ezért is helyeztük hatályon kívül az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetésének szabályairól szóló korábbi önkormányzati rendeletünket. Azonban azt tapasztaltuk, hogy kertészkedő lakosaink közül még nem mindenki készült fel arra, hogy környezettudatos módon (komposztálás, ágdarálás, zöldhulladékgyűjtés igénybevétele) oldja meg a kertjében keletkező növényi zöldhulladék kezelését. A Kormány még egy rövid időszakra - a veszélyhelyzet megszűnéséig - lehetőséget biztosított az önkormányzatok számára, hogy rendeletükben szabályozzák a kerti hulladék égetésének feltételeit.

A település közigazgatási területén átmeneti időszakra 2021. április 30-ig ismét lehetővé tesszük az ingatlanaikon kertészeti munkálatok végzése során keletkezett fű, lomb, ág, avar nyílttéri égetését. 

Az égetést szerdai napokon 8-18 óra közötti, szombati napon 8-12 óra közötti időszakban lehet végezni. Ünnepnapokon az égetés tilos. A nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben szabad.

A füstképződés csökkentése érdekében a nem komposztálható avart és kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Az eltüzelés csak olyan adagokban történhet, amely nem veszélyezteti a tűz környezetét. Nyers, megázott avar és kerti hulladék égetése tilos. Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.

A részletszabályokról szóló önkormányzati rendeletet megtalálják a www.kapolnasnyek.hu weboldalon.

A veszélyhelyzet megszűnését követően már senkinek sem lesz lehetősége a kerti hulladék elégetésére, ezért kérjük Önöket, hogy a rendelkezésre álló időben készüljenek fel a kertjükben keletkezett zöldhulladék környezetbarát technológiával történő feldolgozására.

 

                                                                                   Podhorszki István

                                                                                     polgármester

Vissza

Keresés


Ügyfélfogadás


Hétfő:
08:00 - 12:00 / 13:00 - 18:00
Szerda:
08:00 - 12:00 / 13:00 - 16:00
Péntek:
08:00 - 12:00

Kisbíró

Töltse le helyi lapunk legfrissebb kiadását
Kisbíró 2024. március - április