Menü
Üdvözöljük teszt
Kápolnásnyék weboldalán
Sok boldogságot kívánunk minden névnaposnak!

Közéleti hírek

Tájékoztató a Velencei-tó környéki településeken végzett ivóvíz-rendszer munkálatairól

Zajlik az elosztó hálózat tisztítása a velencei-tavi településeken

 

Tájékoztatjuk tisztelt érintett felhasználóinkat, hogy az előzetes tájékoztatásnak megfelelően a vízminőségi problémák javítása érdekében társaságunk február végén megkezdte, és azóta ütemezetten végzi a Velencei-tó környéki települések (Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Sukoró és Velence) belső elosztó hálózatának mechanikai (szivacsos) tisztítását. A közel 300 kilométer hosszúságú vezetékrendszer tisztítási munkálatait két ütemben végzik a szakemberek, június 15-én zárul az első ütem, majd a nyári szezont követően, tervezetten szeptember elsején indul a második, amely előreláthatólag december 15-ig tart.

A tervezett karbantartási munkálatok ideje alatt az érintett településeken ivóvíz-zavarosodás, nyomáscsökkenés, valamint időszakosan vízhiány fordulhat elő. A vízhiánnyal járó mosatási munkálatokról társaságunk a vonatkozó jogszabályi, továbbá az üzletszabályzatában szereplő előírásoknak megfelelően a munka megkezdése előtt legalább 3 nappal értesíti az érintett önkormányzatokat, tájékoztatást tesz közzé a honlapján és a Facebook-oldalán, továbbá a Fejér Megyei Hírlapban.

Társaságunk az előre tervezett karbantartási tevékenységeket minden esetben igyekszik munkanapokon, munkaidőben elvégezni. Mivel azonban a munkálatok megkezdésének időpontját és azok időtartamát több tényező is befolyásolhatja, például nem várt műszaki problémák, meghibásodások, áramszünet, vagy a tervezett karbantartással egy időben fellépő csőtörések, melyek elhárítása azonnali beavatkozást igényel, így a tervezett munkálatok időtartama megnövekedhet, illetve az érintett utcák köre is módosulhat.

 

Az előre meghirdetett, tervezett karbantartások kapcsán fellépő vízhiányok idejére társaságunk tartálykocsis vízellátást biztosít. A gépjármű folyamatosan járja a vízhiánnyal érintett utcákat, illetve a DRV-infovonalra (06 80 240 240) érkezett lakossági igényekre reagálva a megadott címeken is biztosítja a vízellátást. A lajtos kocsi tehát a szolgáltatáskiesések ideje alatt a lakosság rendelkezésére áll.

 

Folyamatban van a hosszú távú megoldást hozó fejlesztés

 

A Velencei-tó környéki települések vízellátását az ercsi kútsor biztosítja. A kitermelt ivóvíz az átlagosnál magasabb koncentrációban tartalmaz mangánt és vasat. A vízkezelő technológia hiánya következtében a kitermelt víz vas- és mangántartalma kiülepedik a távvezetékben, és azon keresztül az elosztó hálózatban, majd a hidraulikai viszonyok hirtelen megváltozása (pl. csőtörések, áramszünetek, a fogyasztás nagymértékű megnövekedése) esetén felkeveredhet, ami az ivóvíz zavarosodását eredményezheti.

A jelenség kezelésére végzik szakembereink a rendszer mechanikai tisztítását, a lerakódott vas- és mangániszap eltávolítását és a hálózat öblítését. Hosszú távú megoldást azonban egy átfogó fejlesztést hozhat, ami folyamatban van.

A Velencei-tó körüli települések vízminőség-problémájának kezelésére megszületett kormányzati döntés értelmében a vonatkozó beruházás 2022-ben megkezdődött. Az ercsi vízbázison lévő 19 db kút rekonstrukciója (8 db melléfúrásos felújítás és 11 db savazás-tisztítás) elkészült, és folyamatban van 5 db új kút létesítése is. A beruházás jelenlegi fázisában zajlanak a víztisztító mű és a hozzá tartozó műtárgyak építési munkálatai. A létesítmény segítségével megoldódik az ivóvíz határérték feletti vas- és mangántartalmának eltávolítása, ami megszünteti az évek óta jelentkező vízminőség-problémákat okozó kiülepedéseket az elosztó hálózatban. A víztisztító mű üzembe helyezése 2024-ben várható.

A vezetékmosatási munkálatok nyomán jelentkező kényelmetlenségek miatt ezúton is kérjük szíves megértésüket és türelmüket, amelyet tisztelettel köszönünk. 

 

Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

Vissza

Keresés


Ügyfélfogadás


Hétfő:
08:00 - 12:00 / 13:00 - 18:00
Szerda:
08:00 - 12:00 / 13:00 - 16:00
Péntek:
08:00 - 12:00

Kisbíró

Töltse le helyi lapunk legfrissebb kiadását
Kisbíró 2024. január - február