Menü
Üdvözöljük teszt
Kápolnásnyék weboldalán
Sok boldogságot kívánunk minden névnaposnak!

Közéleti hírek

Védekezés a parlagfű ellen

Tisztelt Lakosság!

 

Kápolnásnyék Község Önkormányzata felhívja a figyelmét minden tulajdonosnak, valamint a földhasználóknak, hogy kötelező védekezni a parlagfű és az egyéb károsítók ellen bel- és külterületen egyaránt!

A teljes cikk elolvasásához kattintson a RÉSZLETEK gombra!

 

Belterületi, károsítókkal fertőzött terület esetén a hatósági ellenőrzés lefolytatására, annak keretében a helyszíni szemle megtartására a jegyző jogosult.

 

A jegyző a károsítók elleni védekezési kötelezettség elmulasztásának tényét megállapító jegyzőkönyv, vagy feljegyzés birtokában megindítja a hatósági eljárást és közérdekű védekezést rendel el.

 

A közérdekű védekezés elmulasztása esetén, vagyis abban az esetben, ha a földhasználó az előírt határidőig nem tett eleget a védekezési kötelezettségének, növényvédelmi bírságot kell kiszabni!

A növényvédelmi bírság kiszabására az illetékes vármegyei kormányhivatal növény-és talajvédelmi osztálya jogosult, melynek legkisebb összege 15.000 Ft, helyszíni bírság esetén 25.000 Ft, legmagasabb összege akár ötmilliárd forintig is terjedhet.

 

A hatósági ellenőrzések mellett az állampolgárok is hatékonyan közre tudnak működni a parlagfűvel fertőzött területek felderítésében. A lakossági bejelentések könnyen kezelhetősége érdekében ajánljuk a lakosság figyelmébe a Parlagfű Bejelentő Rendszert, amely a következő honlapon érhető el: https://pbr.nebih.gov.hu/.

 

Kapcsolódó jogszabályok:

221/2008 (VIII. 30.) Korm. rendelet

2008. évi XLVI. törvény

383/2016. (XII.2.) Korm. rendelet

Vissza

Keresés


Ügyfélfogadás


Hétfő:
08:00 - 12:00 / 13:00 - 18:00
Szerda:
08:00 - 12:00 / 13:00 - 16:00
Péntek:
08:00 - 12:00

Kisbíró

Töltse le helyi lapunk legfrissebb kiadását
Kisbíró 2024. május - június